Harghita – un județ fascinant

Harghita este un județ situat în estul Transilvaniei, în zona centrală a României. Reședința județului este municipiul Miercurea Ciuc.

Se învecinează cu județele Neamț și Bacău la est, la vest cu Mureș, la sud cu Brașov și Covasna, iar la nord cu județul Suceava.

Lacul Roșu

Lacul Roșu (sau Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita.

La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m² și volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³.

Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.

Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii, neurastenii.

Harghita –  un județ fascinant

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana  este singurul lac vulcanic din România.

Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad.

Harghita –  un județ fascinant

Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare, din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.

Harghita –  un județ fascinant

Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m.

Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița

Mănăstirea Toplița este o mănăstire ortodoxă din România situată în municipiul Toplița, județul Harghita.

Harghita –  un județ fascinant

A fost construită de patriarhul Miron Cristea.

Biserica de lemn din Tulgheș

Biserica de lemn din Tulgheș, județul Harghita a fost construită în 1828.

Harghita –  un județ fascinant
Harghita –  un județ fascinant

Cetatea Mikó

Castelul Mikó, cu plan geometric regulat și bastioane italienești, ridicat în stilul renașterii târzii, este cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc.

Harghita –  un județ fascinant

Poartă numele constructorului, Francisc Mikó (1585-1635)

Băile Tușnad

Băile Tușnad este un oraș în județul Harghita, Transilvania, România, format din localitățile componente Băile Tușnad și Carpitus.

Harghita –  un județ fascinant

Borsec

Orașul Borsec se află în lanțul muntos al Carpaților Orientali la Nord-Estul Județului Harghita, într-o depresiune situată la interferența Munților Giurgeului, Munții Bistriței și Călimani, la o altitudine cuprinsă între 850–950 m.

Zona carstică a Dealului „Scaunul Rotund” de 982 m înălțime, care este cea mai importantă depunere de travertin din țară și în care sub acțiunea hidrogeologică s-au format mai multe formațiuni carstice: „PEȘTERA CU STALACTITE”, „ GROTA URȘILOR ” și „PEȘTERA DE GHEAȚĂ”.

Harghita –  un județ fascinant

“PEȘTERA DE GHEAȚĂ” s-a format într-o grotă a masivului de travertin și este denumită astfel deoarece infiltrațiile de apă îngheață sub forma unor stalactite și stalagmite care se îngroașă pe timp de iarnă și se topesc primăvara târziu sau vara.

” GROTA URȘILOR ” este un ansamblu de coridoare adanci formate prin fenomenul de eroziune naturală a rocilor calcaroase sub actiunea apelor de infiltrație.

“CERDACUL IADULUI” este o altă cavitate aflată lângă Grota Urșilor .

„PEȘTERA CU STALACTITE ” sau Peștera Scaunului Rotund este situată spre vîrful Dealului Scaunul Rotund și reprezintă cea mai lunga cavitate formata in tuf calcaros din Romania.

Poiana Zânelor este un anasamblu de izvoare minerale amenajate dub formă de bazine în aer liber cu garderobă și puncte de repaos, folosite în principal în cură externă.

Carierele de travertin acum abandonate în număr de 2 și cu deschidere spre Valea Vinului, s-au transformat în obiective turistice.

Cetatea Bufniței – o zonă aflata pe o pantă abruptă și înaltă unde pot fi vizitate ruinele unor construcții militare din primul război mondial.

Pârtia de schi

Muzeul Apelor Minerale aflat în centrul stațiunii

Bulevardul “7 Izvoare” este aleea centrală a stațiunii, denumirea ei venind de la ansamblul de izvoare captate.

Praid

Praid este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, Transilvania, România.

Salina Praid se află în bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească din România situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita.

Cheile Bicazului au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.

Harghita-Băi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: