Baia Mare: ce poti vizita si explora?

Baia Mare, municipiul de reședință al județului Maramureș partea vestică , Transilvania, România, este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munților Gutâi.

Turismul in Baia Mare

Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare este un lăcaș de cult construit de credincioșii greco-catolici din Baia Mare între anii 1905-1911.

Teatrul Municipal Baia Mare

Teatrul (când “de Stat”, când “Dramatic”, azi “Municipal”), a fost înfiinţat în decembrie 1952, având drept prim sediu sala cinematografului “Popular”.

În acest sediu a avut loc, în ziua de 30 decembrie, prima sa premieră, “Crângul de călini” de Al. Korneiciuk, în regia lui Octavian Rappaport.

Turnul Ștefan

Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul “Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare.

Prima atestare documentară a bisericii “Sfântul Ștefan” datează din 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în 1387.

Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor.

Construcția turnului începe după anul 1446, însă este finalizată abia în 1468, sub domnia lui Matia Corvinul.

Planetariul

Planetariul din Baia Mare a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, în Baia Mare, fiind primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania.

Casa de cultură

Casa de cultură a fost construită în anul 1971, aceasta posedă o sală de spectacole de 700 locuri şi o serie de săli pentru diverse activităţi cultural-artistice.

Clădirea mai are holuri spaţioase finisate cu lambriuri din esenţe lemnoase contrastante şi structura meşteşugită a plafonului.

Catedrala Ortodoxa Episcopală “Sfânta Treime”

DCIM\100MEDIA\DJI_0013.JPG

În anul 1990, după eliberarea de sub dictatura comunistă, Sfântul Sinod al B.O.R. la data de 12 februarie 1990 a hotărât reactivarea Episcopiei Maramureşului care să cuprindă judeţele Maramureş şi Satu Mare.

Bastionul Măcelarilor

În anul 1469, 9 noiembrie, printr-un document privilegial regele Matia Corvin permite oraşului Baia Mare să ridice ziduri de piatră în scop de apărare, ziduri care erau străjuite de șapte turnuri.

Bastionul Măcelarilor a făcut parte din această împrejmuire de piatră străjuind Poarta de Sud a cetăţii, una din cele patru porţi principale de intrare în oraş.

Teatrul de păpuși

Teatrul de Păpuși Baia Mare a fost înființat în data de 1 iunie 1956, sub oblăduirea Teatrului Dramatic Baia Mare.

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

Muzeul funcționează în actuala clădire din 1971.

Expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale principale și secundare, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lăpuș, Maramureș).

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie

Acest muzeu vă oferă posibilitatea de a cunoaşte aspecte ale trecutului comunităţilor din fostele “ţări” ale Maramureşului, Chioarului, Lăpuşului şi Codrului, atât prin intermediul expoziţiilor permanente şi temporare.

Muzeul Satului

Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.

Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unităţile de arhitectură pe care le prezintă.

În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei.

Astfel avem gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureşului etc.

Nu au fost omise nici instalaţiile tehnice cum ar fi oloiniţele, pivele, vâltorile şi morile acţionate de apă.

Muzeul de Mineralogie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: